Европейската прокуратура се похвали с първи внесен в съда обвинителен акт

...
Европейската прокуратура се похвали с първи внесен в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

Кьовеши се похвали с дело за подкуп срещу български чиновник

Европейската прокуратура се похвали с първи импортиран в съда обвинителен акт в България. Към наказателна отговорност е притеглен основен специалист в Държавен фонд " Земеделие ", затова че е получил рушвет от притежател на земеделско дружество, оповестяват от европейската институция, ръководена от Лаура Кьовеши.

Според обвиняването предприемачът И.Г. е кандидатствал за дотация по европейската стратегия " Развитие на селските региони 2014-2020 ", която се ръководи от ДФЗ. Въпреки че съгласно разпоредбите фермерът е имал право на тези средства и е трябвало да ги получи през декември 2020 година, това не се е случило. Затова през февруари 2021 година решил да вземе нещата в свои ръце и да потърси помощ. Негов другар го свързал с обвинения Т.Д.

Експертът в ДФЗ му обяснил, че знае за какво дотациите му се бавят и му предложил помощ, в случай че му заплати рушвет в размер на 5000 лева След заплащането Т.Д щял да уреди да бъдат изплатени на фермера парите, които му се поставят по европрограмата. Дори преди да съобщи уговорения подкуп на чиновника, предприемачът получил част от предстоящата дотация. След това му били изплатени още 600 000 лева дотация. Това обаче не бил краят на взаимоотношенията сред двамата. Впоследствие фермерът платил в допълнение 5000 лева на обвинения, с цел да подсигурява, че ДФЗ няма да прави спомагателни инспекции, касаещи дотацията, или, в случай че такива бъдат осъществени, те да не открият никакви нарушавания.

Обвиняемият Т.Д. е арестуван под стража от септември 2021 година Днес той е бил изслушан на първо съдебно съвещание по делото в Специализирания углавен съд. Присъдата се чака през идващите месеци, прецизират от Европейската прокуратурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР